Ierse registry overweegt versoepeling registratie-beleid

De Ierse registry IEDR houdt momenteel een publieke rondvraag met de vraag of het zijn registratie-beleid al dan niet moet versoepelen. Als je momenteel een .ie-domeinnaam wenst te registreren, dien je een bewijs van een link met Ierland aan te leveren en dien je een claim te hebben op de naam die je wenst te registreren.  Deze claim kan een geregistreerde merknaam zijn of een bedrijfsnaam wat eenvoudig na te kijken is. Het kan echter ook iets abstracter zijn, zoals een dienst die je van plan bent in de toekomst in Ierland te gaan aanbieden. Het nieuwe voorstel van de registry houdt in dat je nog steeds een band met Ierland moet kunnen aantonen maar dat, wanneer je dit kan, je gelijk welke .ie-domeinnaam kan registreren.

Indien een claim niet langer vereist zou zijn, is dat een mes dat langs 2 kanten zall snijden. Enerzijds laten de huidige regels serieus wat ruimte voor interpretatie, waardoor je nu reeds, indien je dit zou willen, een generische .ie naam kan registreren. Je kan jezelf dus de vraag stellen of dergelijke regel nog nuttig is. Het lijkt een registratie alleen maar complexer en ontoegankelijker te maken. Anderzijds lijkt het er wel op dat net omwille van deze regel cybersquatters en domainers nog niet zijn doorgedrongen in de .ie-zone. Als je echt niets van doen had met een bepaalde domeinnaam, tenzij je deze wenste te kopen om hem terug te verkopen aan iemand anders, was het tot hiertoe niet mogelijk deze naam te registreren.

Men kan stellen dat, eens het .ie registratie-beleid versoepeld zal worden, dit de interesse van cybersquatters voor .ie-namen zal aanwakkeren. Net zoals bij andere extensies (zoals .ca en .com.au) die enkel een lokale connectie als bewijs vragen. Dergelijke regels zorgen ervoor dat lokale cybersquatters in staat zijn eenvoudiger domeinnamen onder deze extensies te registreren dan bijvoorbeeld buitenlandse merknaamhouders. Deze machtspositie wordt dan ook vaak misbruikt door lokale cybersquatters.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on September 29, 2017

Comments are closed.

More Blog Post