.africa is (eindelijk) klaar om gelanceerd te worden

Na ongeveer 5 jaar gekibbel achter de schermen en bijna 3 nadat de eerste new gTLD’s live gingen, is .africa nu eindelijk klaar om galanceerd te worden. De lancering duurde zo lang omdat er twee partijen interesse hadden in het uitgeven van deze TLD. Beiden beweerden de steun te hebben van Afrikaanse landen, maar het werd vrij snel duidelijk dat de .co.za registry (ZACR) de interessantse partij was.

De andere partij (dotConnectAfrica, of kortweg DCA) slaagde er zelfs in om in eerste instantie de foutieve TLD aan te vragen (ze vroegen eerst “.dotafrica” aan in plaats van “.africa”). Na verloop van tijd bleek dan ook dat de steun die zij ontvangen hadden van de Afrikaanse overheden niet kwam van juiste autoriteiten of dar de steun weer ingetrokken werd. Dit weerhield DCA er echter niet van om deze afgewezen steun toch nog steeds te gebruiken om de ene na de andere rechtszaak aan te spannen teneinde te vermijden dat de TLD toegewezen werd aan ZACR.

Eerder deze maand besliste een Amerikaanse rechter echter dat ICANN de toekenning van .africa aan ZACR mocht verder zetten, zelfs al is er nog geen finale uitspraak wat betreft de klachten komende van DCA. De rechter verklaarde dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat DCA de verdere rechtszaak won, maar mochten zij toch zegevieren, dat de TLD dan naar hen overgeheveld kon worden. En ook dat de Afrikanen schade berokkend werd door de niet-aflatende rechtszaken aangaande de .africa TLD.

.africa zal dus snel van start gaan, hoewel hierover de laatste wettelijke acties nog niet afgerond werden.

Posted under Uncategorized

This post was written by Vanessa De Loose on February 16, 2017

Comments are closed.

More Blog Post