2 jaar na lancering .uk blijft .co.uk nog steeds populairder

Oude gewoontes veranderen niet. En dat is duidelijk realiteit wat betreft de mensen die gewoon zijn aan de domeinnaamindustrie. Terwijl honderden nieuwe extensies werden gelanceerd de afgelopen haren, blijven de meeste mensen vasthouden aan wat zij al kennen. Dit is zichtbaar bij de .uk extensie. Deze werd twee jaar geleden gelanceerd ter vervanging van .co.uk. Nominet, de registry achter .co.uk en .uk, zorgde ervoor dat de eigenaars van de .co.uk een makkelijke overgang zouden ondervinden van hun overstap naar .uk. Twee jaar later blijkt echter dat amper klanten de overstap maakten.

De cijfers zijn duidelijk: twee jaar naar de registratie werden 16 keer meer derde level domeinnamen geregistreerd (dit is niet enkel .co.uk, maar ook .me.uk en .org.uk) dan onder de tweede level extensie.

dotUKEn als we de nieuwe registraties even nader bekijkken, merken we dat de meeste mensen nog steeds een .co.uk domeinnaam verkiezen boven een .uk. Sinds begin dit jaar zijn er 6 keer meer .co.uk domeinnamen geregistreerd, vergeleken met het aantal nieuwe 2de level .uk domeinnamen die werden toegevoegd.

Als we kijken naar hoe vaak deze nieuwe domeinnamen effectief gebruikt worden, zien we een nog groter verschil. Google heeft statistieken over 1 biljoen websites onder .co.uk tegenover slecht 14 miljoen onder .uk. Er is dus ongeveer 70 keer meer informatie beschikbaar onder .co.uk als onder .uk.

Op straat is het moeilijk om de 2de level .uk domeinnamen tegen te komen. Enkele grotere overheidsinstellingen wijzigden hun website naar .uk, zoals het NHS of The British Library. De meeste commerciële website bleven echter trouw aan hun .co.uk. Het valt zelfs zo hard op dat indien men een actief werkende .uk website gebruikt als een item om over te tweeten.

Screen-Shot-2016-06-08-at-16.43.57

Rechtstreekse registraties onder .uk beginnen echter te stijgen. Het aantal geregistreerde domeinnamen is enkel blijven stijgen sinds de lancering en zijn zelfs bijna verdubbeld sinds dezelfde tijd vorig jaar. Terwijl voor .co.uk de cijfers stabiel blijven en zelfs lichtjes dalen. Hoewel .uk nog steeds een lange weg te gaan heeft, heeft het tegenover .co.uk wel een positieve groei. De toekomst ligt waarschijnlijk in .uk, maar .co.uk blijft de verwachte standaard voor nog vele jaren.UKGraph

Posted under Uncategorized

This post was written by Vanessa De Loose on June 9, 2016

Comments are closed.

More Blog Post