Netregistry trekt de stekker uit .au.com en laat de gebruikers in de kou staan

screen-shot-2013-08-26-at-100026De Australische registrar Netregistry, die sinds 1997 de alternatieve extensie .au.com runde, heeft plotseling de stekker uit deze extensie getrokken. Aangezien je aan strengen voorwaarden moet voldoen om de officiële extensie van Australië te registreren (.com.au) werd de .au.com extensie vaak als alternatief gebruikt door bedrijven van buiten Australië die toch aantrekkelijk wilden zijn voor Australische klanten.Netregistry stopte eind juli plots met het aanvaarden van nieuwe registraties en het updaten van .au.com namen zonder voorafgaande berichtgeving. Op 8 augustus stuurden ze een bericht naar de eigenaars van .au.com-namen waarin ze berichtten wat er aan de hand was. In deze email werden de eigenaars geïnformeerd dat hun domeinnaam niet meer zou werken na 1 februari 2015. Alle namen die al geregistreerd en betaald werden tot na deze datum zullen niet terugbetaald worden. Het bedrag kan enkel besteed worden aan andere producten van Netregistry.

Sommige .au.com registraties werden hierdoor zelfs onmiddellijk gedeactiveerd. Deze klanten, die dus net betaald hadden voor hun nieuwe registraties, zullen hun geld niet automatisch terugkrijgen (zelfs niet als tegoed). Als u zich in dergelijke situatie bevindt, neemt u best rechtstreeks contact op met Netregistry maar voor zover wij konden nagaan, zullen ze uw geld niet terugstorten. U zal het bedrag enkel terugkrijgen in de vorm van een tegoed bij hen dat u dient te besteden aan hun andere producten.

De domeinnaam “au.com” blijkt ondertussen al verkocht te zijn aan een Japanse firma, waarschijnlijk voor veel meer geld dan wat het verkopen van subdomeinen onder .au.com opbracht.

Netregistry, part of Online Growth Solutions ltd, recently took over its biggest competitor: TPP Internet, forming one of the largest Austrlian internet companies. They however have recently also been receiving more and more of disgruntled comments on forums and social media about their lack of support and client friendliness.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on August 27, 2013

Comments are closed.

More Blog Post