Registraties rechtstreeks onder .uk nog niet voor direct

Zoals we reeds eerder berichtten, overwoog Nominet (.uk-registry) vorig jaar in oktober om registraties rechtstreeks onder het .uk-domein mogelijk te maken. De registry ontving ontzettend veel feedback over dit voorstel en dient nu te concluderen dat de registraties rechtstreeks onder de .uk-extensie toch niet zo eenvoudig zouden zijn.

Het idee is echter nog niet volledig van tafel geveegd. Nominet denkt er nu echter wel over na om de strenge regels die ze wilden koppelen aan een .uk-registraties ook te implementeren voor registraties onder .co.uk en .org.uk. Zo denken ze er bijvoorbeeld over om DNSSEC te promoten wat zou kunnen gaan van personen die DNSSEC gebruiken te belonen tot DNSSEC verplicht maken. Ook zouden ze de informatie die vertoond wordt in de Whois willen gaan verifiëren. Het is zelfs niet uit te sluiten dat er in de toekomst papierwerk gevraagd zal worden om na te gaan of de eigenaarsinfo die gelinkt is aan een .co.uk-naam of .org.uk-naam wel correct is. Dergelijk papierwerk werd een tijdje geleden ook al ingevoerd voor ondermeer .ru en .cn.

Bovendien denkt de registry er zelfs over om local presence in het Verenigd Koninkrijk verplicht te maken bij een registratie. De vraag is echter of het zover zal komen. Onlangs nog versoepelde Afnic (.fr-registry) zijn regels aangaande de local presence voorwaarden nog. Vanaf nu kan iedereen binnen de Europese Unie een .fr-naam registreren. Voordien diende je over een adres in Frankrijk te beschikken maar dat was in strijd met de Europese wetgeving.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on February 28, 2013

1 Comment so far

  1. Gerrit March 23, 2013 6:24 pm

    .co.uk was al lang 1 van de beste domeinen die er beschikbaar waren: prive personen (= niet commerciële entiteiten) konden voor verborgen WHOIS kiezen, prijzen vielen reuze mee, en .co.uk is wereldwijd bekend. Net daarom zie ik .uk sowieso geen succes worden, iedereen is gewoon te zeer gewend aan .co.uk. Papierwerk voor domeinregistraties (kopie identiteitskaart voor een domeintransfer bv als bescherming van de eigenaars van de domeinen) ben ik wel voorstander van. Helaas gebruiken nog bitter weinig extenties papierwerk dat moet gefaxed worden met identiteitsbewijs, terwijl dit wel een erg zeker systeem zou zijn. Ik weet dat .nl het nog hanteert maar voorts gaat het doorgaans om erg obscure extenties die nog papierwerk vragen (.gg en .gl bijvoorbeeld) of de registrar moet zelf beslissen dat ze enkel wijzigingen toelaten mits een ondertekende fax verstuurd wordt.

More Blog Post