ICANN lanceert gTLD website

In 2011 raakte bekend dat ICANN het licht op groen had gezet voor het aanvragen van een eigen gTLD. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid een eigen extensie aan te vragen zoals bv .london, .paris, .hotel, .mail,… ICANN heeft nu de volgende stap gezet door een website te openen waar je je aanvragen ook effectief kan gaan indienen. Houd er wel rekening mee dat, als u zo een aanvraag wenst in te dienen, u best beschikt over een aanzienlijk budget.

Iedereen die interesse heeft in het aanvragen van een eigen extensie kan via deze website een aanvraag indienen tot 12 april 2012. Je dient niet aan specifieke voorwaarden te voldoen al zijn er wel bepaalde zaken die niet niet mogen (een voorbeeld is .job wat niet zal mogen, want dat lijkt te hard op .jobs wat al een bestaande extensie is). Ook zal ICANN zoals het er nu naar uit ziet, maximum zo’n 500 aanvragen goedkeuren. Als er meer zijn dan gaan die waar er een groot draagvlak voor lijkt te zijn en die ook technisch en juridisch gezien alles goed uitgewerkt hebben, voorrang krijgen.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende stappen die u dient te doorlopen en welke bedragen er bij het indienen van dergelijke aanvraag komen kijken:

– ICANN evaluation fee: $185.000
Dit betaal je aan ICANN opdat ze je aanvraag zouden evalueren. In sommige gevallen is een refund van een deel van dat bedrag mogelijk als je afhaakt voor het einde van het proces. Maar verder is dit bedrag niet-terugvorderbaar, ook al wordt de aanvraag uiteindelijk afgewezen of gaat het project om andere redenen niet door.

– Jaarlijkse ICANN fee: $ 25.000
Dit is een vaste kost per jaar. Als je meer dan 50.000 subdomeinen onder je TLD aan zou maken, komt hier bovenop $ 0,25 per subdomein

– Indienen juridisch dossier: reken hiervoor ook best een bedrag met 4 of 5 nullen
Om een succesvol dossier in te kunnen dienen, doe je best een beroep op een bureau dat gekend is met de juridische aspecten van deze zaak. De helft van je aanvraag bestaat uit een vragenlijst omtrent hoe er met juridische zaken omgesprongen wordt.

Daarbovenop komt dan nog het draaien van de hele back-end. Hoewel het misschien initieel zo lijkt, is dat een stuk meer dan enkel wat nameservers voorzien. ICANN legt erg strenge verplichtingen op omtrent de uptime die je dient te bereiken en je moet gegevens synchroniseren met een escrow service enzovoort. Voor een TLD waar maar enkele domeinnamen onder geplaatst zullen worden, zijn er producten op de markt voor “slechts” enkele 10.000’en euro’s. Wil je echt domeinnamen gaan registreren onder je TLD, dan moet je rekenen dat je al snel naar € 100.000 per jaar en meer gaat, gewoon voor de technische uitwerking van het project

Het is nu dus afwachten wie er allemaal een aanvraag zal indienen al blijkt er vooral van steden uit veel interesse te bestaan. Grote bedrijven zouden ook mee op de kar springen maar bij hen zou het dan meer op een ‘prestige’ project gaan.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on January 13, 2012

Comments are closed.

More Blog Post

Next Post: