.co.no trekt naar de rechtbank

CoDNS (de .co.no-registry) heeft besloten om Norid (.no-registry) te dagvaarden. De reden hiervoor is het aanhoudend geschil tussen beiden aangaande de .co.no-extensie.

Enkele maanden geleden berichtten we reeds dat de .co.no-registry zich genoodzaakt zag de release van de .co.no-extensie uit te stellen aangezien Norid bijkomende vragen had over deze extensie. Het probleem was het volgende. In 2001 werd de naam co.no vrijgegeven voor registratie. Voordien stond de naam op een lijst van verboden .no-namen. De naam werd in 2001 geregistreerd door de firma ELINEWEB AS. Na advies van Norpol, de adviesraad van de Noorse registry, werd de naam in 2009 echter terug op de lijst van verboden namen geplaatst. Alle registrars werden hier toen ook van op de hoogte gebracht.

Toen er in 2009 een campagne startte om de .co.no-extensie te promoten, stelde Norid stelde een onderzoek in. Uit dit onderzoek bleek dat ELINEWEB AS niet de firma was die registraties onder .co.no zou aanbieden. En daar zat nu net het probleem. Een domeinnaam die op de lijst van verboden namen staat, mag niet meer getransfereerd worden naar een andere registrar. Officieel gezien is dit niet gebeurd, de Whois-informatie van deze naam toont ELINEWEB AS immers nog steeds als de eigenaar van deze naam. Maar het aanbieden van registraties onder deze naam is duidelijk wel uitbesteed aan een andere firma. Daarom besloot Norid om grondig te onderzoeken of dergelijke uitbesteding van diensten wel wettelijk is.

Beide partijen zijn echter na vele gesprekken, vergaderingen en conference calls nog niet tot een overeenkomst gekomen.  ‘We hadden gehoopt dat we dit onderling konden oplossen,’ aldus Sander Scholten, de operational manager van CoDNS. ‘Ondanks het feit dat wij alle vragen van Norid grondig beantwoord hebben, zijn we echter niet tot een overeenkomst gekomen. Daarom zien wij ons genoodzaakt naar de rechter te stappen om onze klanten te beschermen,’ voegt hij er nog aan toe.

De toekomst van het .co.no-domein is dus allesbehalve zeker. We willen u echter wel  wijzen dat het nu reeds mogelijk is een Noorse domeinnaam onder de .no-extensie te registreren. Sommige bedrijven bieden immers local presence aan onder .no, waardoor registraties rechtstreeks onder .no toch niet geheel onmogelijk zijn voor buitenlandse firma’s.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on October 27, 2011

Comments are closed.

More Blog Post