Nu of nooit voor TM Clearinghouses

ICANNICANN is op zoek naar een exclusieve leverancier voor een ‘Trade Mark Clearinghouse service’. Deze leverancier zou in principe een databank van geldige merknamen moeten onderhouden. Leveranciers van nieuwe TLD’s die in de komende jaren gereleased worden, zullen verplicht zijn een sunrise periode van minstens 30 dagen te voorzien. Tijdens deze sunrise kunnen eigenaars van een geldige merknaam dan hun domeinnaam onder deze nieuwe extensie claimen. Het nagaan van de geldigheid van deze merknaam zal dan gebeuren via het ‘Trade Mark Clearinghouse’ waar ICANN nu naar op zoek is.

Op dit moment zijn er 2 bedrijven die een dergelijke service reeds aanbieden. Aangezien ICANN op zoek is naar een exclusieve leverancier waarmee alle nieuwe TLD zullen moeten samenwerken, is het nu of nooit voor deze 2 bedrijven.

Eén van deze beide bedrijven is de Belgische onderneming CHIP (Clearinghouse for Intellectual Property). Zij kunnen rekenen op de expertise van Bart Lieben. Bart Lieben beheerde bij PriceWaterhouseCoopers reeds de  sunrise van .eu and .mobi (die algemeen beschouwd worden als de grootste Intellectual Property (IP) audits die ooit werden uitgevoerd). Later werkte hij nauw samen met Deloitte aangaande de release voor de .asia, .me en .co-extensie. CHIP zelf beheerde reeds de sunrises voor .so, .asia IDN en sommige second level extensies waaronder .de .com. Tot voor kort was Bart Lieben in feite de enige referentie aangaande sunrises. CHIP zelf heeft ook nauwe banden met de nieuwe TLD provider Sinserius/OpenRegistry en EURid.

Een ander duidelijke kandidaat voor het leveren van deze dienst is IPRota. Dit bedrijf werd slechts kortgeleden opgericht. Het maakt deel uit van Group NBT, die voornamelijk ervaring hebben met domeinnamen (via bedrijven zoals Ascio en Indom) en niet zozeer met IP-rechten. Zij werken momenteel samen met de ICM-registry voor de sunrise van .xxx.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on October 12, 2011

Comments are closed.

More Blog Post