EURid geeft 9.000 namen vrij na gerechtelijk vonnis

De .eu-registry heeft aangekondigd dat ze 9.000 namen zullen vrijgeven die oorspronkelijk te kwader trouw waren geregistreerd tijdens de landrush van 2006. Een groot deel van deze .eu-namen werden oorspronkelijk geregistreerd door domeinnaam-opkopers en door cybersquatters. Hoewel de registry specifieke regels had opgesteld die bijvoorbeeld .eu-registrars verboden om domeinnamen op te kopen, bleek al snel dat deze regels gemakkelijk te omzeilen waren. Eén manier om de regels te omzeilen, was bijvoorbeeld 2 bedrijven opzetten. 1 bedrijf krijg dan de .eu-accreditatie, het andere kan dan namen opkopen.

De domeinnamen die nu vrijgegeven zullen worden, waren echter eigendom van een Chinese cybersquatter die niet het recht had om één enkele .eu-naam te registreren daar hij niet woonachtig was in de EU. Hij gebruikte echter een vals adres in de UK om de adres-verificatie die gebeurd bij een .eu-registratie te omzeilen.

EURid stapte echter naar de rechtbank en op 21 september 2010 kwam er uitspraak in het voordeel van de registry en oordeelde het hof dat de namen inderdaad te kwader trouw waren geregistreerd. De namen zullen nu, ongeveer 1 jaar later, vrijgegegven worden voor registratie omdat de verliezende partij tot nu tijd had om in beroep te gaan.

Verwacht echter geen stormloop voor deze 9.000 namen. De registry publiceerde de volledige lijst en deze blijkt voor het merendeel te bestaan uit eerder waardeloze namen zoals xh72.eu or i0100.eu. Andere namen zoals irispen.eu of arcelorprojects.eu zijn dan weer duidelijke schendingen van een geregistreerde merknaam. Enkele mogelijke interessante namen zijn geregistreerde voor- en achternamen zoals anthia.eu, bosmans.eu of dijksma.eu.

Aangezien de .eu-landrush één van de eerste landrushes op grote schaal was voor een TLD, waren er duidelijk nogal wat zaken die nog verbeterd konden worden. Landrushes voor andere TLD’s hebben dan ook de zaken die goed waren gekopieerd van de .eu-landrush en op andere punten de nodige verbeteringen aangebracht. Sinds de .eu-landrush, verlopen landrushes bijvoorbeeld niet meer via het first come, first served principe maar wel via een veilingsysteem.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on September 27, 2011

Comments are closed.

More Blog Post

Previose Post: