.ss wordt domeinnaam-extensie voor Zuid-Soedan

125px-flag_of_south_sudansvg1Het is nu officieel: .ss zal de toekomstige domeinnaam-extensie worden voor Zuid-Soedan. Vrijwel direct nadat Zuid-Soedan een onafhankelijke staat werd, op 9 juli 2010, hebben ze hun eigen lancode aangevraagd. En die is nu dus officieel toegekend.
De twee-letter afkorting staat reeds vermeld in de officiële ISO-lijst van de landcodes. Hij komt nog niet voor op de officiële lijst van domeinnaam extensies zoals gepubliceerd door IANA, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren.

De afkorting “SS” werd gekozen door Zuid-Soedan zelf en is nadien ook zo aan hen toegewezen door de instantie die de ISO 3166-standaard beheert. De Zuid-Soedanezen die de aanvraag verzorgden, gaven aan gewaarschuwd te zijn voor de link tussen de twee-lettercode “SS” en nazi’s, maar verkozen toch die code als hun domeinnaam-extensie.

Zuid-Soedan is één van de armste landen ter wereld, de uitbouw van een eigenlijk TLD staat dan ook mogelijk niet hoog op hun prioriteitenlijst. Maar vanuit politieke hoek zou er wel een grote interesse zijn in deze extensie, aangezien er een duidelijk afkeer is tegen het blijven gebruiken van de Soedanese extensie .sd binnen Zuid-Soedan.

Minder dan een jaar geleden werden nog 3 andere TLD’s gecreëerd. Dit naar aanleiding van het ophouden te bestaan van de Nederlandse Antillen. De nieuwe extensies waren: .cw, .sx en .bq, Maar geen van deze TLD’s is momenteel reeds actief in gebruik. Waarschijnlijk ook wel omdat er binnen die landen geen al te grote aversie bestaat voor het nog even blijven gebruiken van de, nu verouderde, extensie .na (Nederlandse Antillen).

Posted under Uncategorized

This post was written by Bart on August 11, 2011

Comments are closed.

More Blog Post

Previose Post: