Continuïteit .gb.com bedreigd door juridisch geschil

top_logo1Tijdens het afgelopen weekend gingen alle websites en andere diensten die eindigen op .gb.com plots off-line. De extensie .gb.com is geen echte “top level domain” zoals bijvoorbeeld .be of .co.uk. Bij .gb.com is het eigenlijk de eigenaar van de domeinnaam “gb.com” die subdomeinen onder zijn domeinnaam verkoopt. En nu blijkt dat het eigendom van die “gb.com” betwist wordt.

De zogenaamde “registry” die namen onder .gb.com beheert en verkoopt is/was Centralnic. Centralnic werd opgericht door Stephen Dyer in 2000, maar was op weg naar faillissement in 2003 en werd in het laatste kwartaal van dat jaar gekocht door de aandeelhouders die op dit moment nog steeds de leiding hebben. Terwijl Centralnic stelt dat de domeinnaam gb.com op dat moment een onderdeel van de verkoop uit maakte en daardoor dus hun eigendom is, lijkt het er op dat de informatie omtrent wie de eigenaar van de naam is, nooit aangepast geweest is en dus heel de tijd op Stephen Dyer en zijn bedrijf GB . COM LTD is blijven staan.

Zonder enige waarschuwing heeft GB.COM LTD zondag de nameservers van Centralnic van de naam gb.com losgekoppeld en vervangen door eigen nameservers. Hierdoor stopen alle subdomeinen onder gb.com met werken. In plaats van wat er normaal als website getoond zou moeten worden, toonden alle .gb.com-namen nu een pagina met het volgende bericht:

You may be here because you have been sold a domain or email service using the gb.com domain that has ceased to work.
You can restore that service swiftly by registering with GB.COM Ltd.
GB.COM Ltd will not provide a service that you have paid others for, unless they have an arrangement with GB.COM Ltd.
If you have already paid for future service and it has ceased then you should contact your supplier.
If you have any queries please send us an email and we will endeavour to answer your questions.

GB.COM Ltd.
You can sign up here or if you have an account you can login here.

Centralnic had geen controle meer over gb.com en is dan zelf maar begonnen met het aanmaken van accounts voor al hun klanten en resellers via de website van www.gb.com. Ze hebben ook een verklaring afgegeven waaruit blijkt dat ze juridische stappen ondernemen tegen GB.COM Ltd. Tot nader order blijft de toekomst van .gb.com dan ook onzeker. Registraties en beheer van de namen via Centralnic is niet langer mogelijk en het is onduidelijk wat GB.COM Ltd juist van plan is met de naam. Ze lijken een gelijkaardige dienst aan te willen bieden want via www.gb.com kan je momenteel nieuwe domeinnaam onder .gb.com registreren, maar er is nog nergens een mogelijkheid om zo’n naam ook daadwerkelijk te betalen.

Dit is zeker een stap terug voor de reputatie van Centralnic. Sinds de overname in 2004 was daar aanzienlijk aan gewerkt en had Centralnic zelfs een vrij goede reputatie. Zo waren ze er zelfs in geslaagd het beheer te verkrijgen over een “echte” extensie (.la) en hebben ze hun systeem opgewaardeerd naar een dat van een echte registry waardig. Maar deze gebeurtenis heeft nu toch weer aangetoond dat het vertrouwen op zo’n pseudo-second level domeinnaam niet geheel zonder gevaar is en het brengt weer herinneringen boven aan het laatste kwartaal van 2003, toen het de onvermijdelijke faillissement van Centralnic al voor een eerste keer de toekomst van .gb. com en alle andere domeinen beheerd door Centralnic, in vraag stelde.

Posted under Uncategorized

This post was written by admin on August 1, 2011

Comments are closed.

More Blog Post