Dure adviesraad voor SIDN

SIDN

De SIDN maakte donderdag op hun relatiedag meer details bekend omtrent hun nog op te richten adviesorgaan. Deze zou vanuit de registrars advies kunnen geven aan de SIDN. Opvallend was voornamelijk de omvang van het adviesorgaan zelf, zeker gezien de relatief beperkte bevoegdheid die hiermee gepaard gaat.

De adviesgroep zou een volwaardig secretariaat krijgen en zeven betaalde bestuursleden. De totale kostprijs wordt geraamd op een zo’n € 190.000 per jaar (1891 registrars maal € 25 per kwartaal). Hoewel de adviesraad een onafhankelijke vereniging wordt, worden de kosten hiervan volledig gedragen door de SIDN.
Deze kostprijs lijkt relatief hoog ten opzichte van de kosten die andere registries maken om de mening van hun registrars te leren kunnen. De .be-registry heeft een adviescomité dat vier keer per jaar samen komt, waarvan de kostprijs beperkt is tot de broodjes die die dag geserveerd worden. Ook EURid ontmoet regelmatig hun registrars om advies van hen te krijgen. De kosten daarbij lopen iets hoger op, gezien de reiskosten die gemaakt moeten worden om dit over heel Europa te doen. Maar zelfs dan blijven ze schijnbaar beperkt in vergelijking met die van het adviesorgaan dat in de steigers staat bij de SIDN.

Naast de hoog oplopende kosten waren er bij de verschillende .nl-registrars voornamelijk nog vragen omtrent de samenstelling van het bestuur van deze vereniging. Al de registrars mogen wel stemmen omtrent het al dan niet oprichten van de vereniging zelf. Maar er is er geen inspraak mogelijk in het kiezen van de bestuursleden die ook het daadwerkelijke advies uit zullen brengen.

De functie van het adviesorgaan zou beperkt zijn tot het adviseren van de SIDN omtrent policies en procedures. Het advies is echter niet bindend en zou door de SIDN in aanmerking genomen worden, samen met de signalen die ze van andere partijen ontvangen.

Posted under Uncategorized

This post was written by Bart on November 4, 2010

Comments are closed.

More Blog Post