Eurid ‘vergeet’ hitpoints tijdens IDN landrush

Eerder vandaag, startte de landrush voor .eu IDN namen. Vanaf 11u deze morgen was het mogelijk om .eu IDN namen te registreren. Dit zijn domeinnamen die ook andere karakters bevatten dan enkel Latijnse. Tijdens deze landrush was iedere .eu registrar in staat zijn verzoek om een domeinnaam te registreren zo snel mogelijk door te sturen. De enige regel die er gold was, ‘first come, first served’.

Er werden verschillende regels opgesteld die er voor moesten zorgen dat elke registrar gelijke mogelijkheden had om goede domeinnamen te registreren. Dit ging echter niet helemaal zoals gepland. Eén van de regels was dat je als registrar een hitpoint kreeg wanneer je probeerde een .eu naam verkeerdelijk probeerde te registreren, zijnde wanneer je een .eu naam probeerde te registreren die niet beschikbaar was. De reden dat er met deze hitpoints gewerkt wordt, is omdat er tijdens een landrush bijzonder weinig tijd is om de beschikbaarheid van een domeinnaam te controleren. Het is zeer goed mogelijk dat een domeinnaam de ene seconde beschikbaar is en de volgende seconden, wanneer je de naam probeert te registreren, niet meer beschikbaar is. Er was afgesproken dat je als registrar tijdens deze landrush 750 hitpoints mocht verzamelen in plaats van 100, alvorens je geblokkeerd zou worden. Dit om iedereen de kans te geven aan een snel tempo veel namen te registreren.

Op het cruciale moment ging dit echter mis waardoor veel registrars onverwacht vrij snel geblokkeerd werden. Dit zal ongetwijfeld enige opschudding veroorzaken bij registrars die benadeeld werden ten gevolge van deze vergissing, in vergelijking met andere registrars die de landrush op een andere manier aangepakt hebben waardoor ze minder van zulke hitpoints verzamelden.

Voorts was de landrush echter een groot succes. We mogen er nu reeds vanuit gaan dat er tijdens deze landrush een kleine 40.000 .eu IDN namen werden geregistreerd.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on December 10, 2009

Comments are closed.

More Blog Post