ICANN onafhankelijk

Vandaag wordt er in de Verenigde Staten een overeenkomst ondertekend, een zogenaamde ‘affirmation of commitments’ tussen ICANN en de Amerikaanse regering, zo meldt The Economist. Hoewel deze overeenkomst slechts 4 pagina’s lang is, bevat het een belangrijke mededeling. In deze overeenkomst staat immers dat ICANN vanaf morgen voor een groot deel wordt onttrokken van Washington en ICANN de macht geeft zijn eigen interne keuken te regelen. Belangrijk is ook dat deze overeenkomst, in vergelijking met andere overeenkomsten, een onbeperkte looptijd heeft.

Tot nu toe was het Amerikaans Ministerie van Handel het enige formele orgaan dat ICANN controleerde. Hier kwam wereldwijd felle kritiek op van zowel de internetgemeenschap als van andere internationale regeringen. Bovendien wilde ICANN zelf ook al lang meer onafhankelijkheid. En dit ‘affirmation of commitments’ lijkt aan deze wensen tegemoet te komen.

De overeenkomst stelt dat er verschillende panels zullen komen bestaande uit internationale vertegenwoordigers uit verschillende landen. Deze panels zullen toezicht houden op het werk van ICANN binnen 4 gebieden: concurrentie tussen generieke topleveldomeinen, de administratie van domeinregistraties, de beveiliging van het netwerk en transparantie en aansprakelijkheid en het publieke belang. Alleen bij dit laatstgenoemde gebied blijft de Amerikaanse overheid een permanente toezichthouder.

Het volledige artikel uit The Economist kunt u hier nalezen.

Posted under Uncategorized

This post was written by lieve on September 29, 2009

Comments are closed.

More Blog Post