Eén van de grootste spammers off-line gehaald

De hoeveelheid spam die arriveert op de servers daalt met meer dan 50%

Gebaseerd op bewijsmateriaal verzameld door The Washington Post verslaggevers en de veiligheidsindustrie is de internettoegang van de hosting provider McColo Corp uit San Jose, Californië afgesneden. Ten minste twee grote uplink providers (Global Crossing en Hurricane Electric) hebben hun dienstverlening voor McColo stopgezet. Er wordt van uitgegaan dat dit goed is voor zo’n 90% tot 100% van de volledige netwerk-capaciteit van McColo.

McColo bleek verantwoordelijk te zijn voor het besturen van één van de grootste botnets in de wereld (zo niet dé grootste). Dergelijke botnets bestaan voornamelijk uit computers die geïnfecteerd zijn door virussen. Hierdoor kunnen ze misbruikt worden om spam door te sturen. Spammer sturen hun e-mails via deze botnets om sporen uit te wissen die zouden kunnen leiden naar hun echte netwerk. In dit geval hebben de onderzoekers echter wel gezien wie de echte bron van al dit verkeer was: de firma McColo.

De netwerkverbinding van McColo werd verbroken op dinsdagavond. Spam logs op onze servers bevestigen dat dit een aanzienlijk verschil maakte. De hoeveelheid spam daalde met 48%. Andere rapporteren spreken van een verschil dat schommelt tussen 40 en 60%. Het verschil is ook duidelijk te zien op de grafiek gepubliceerd door spamcop.net van de spam-meldingen die zij ontvangen. Hier zie je een daling van 20 tot 30 berichten tot ongeveer 10 berichten per seconde.

Vraag is nu hoe lang deze daling zal aanhouden. Wanneer Atrivo offline ging in september, daalde het aantal spamberichten ook aanmerkelijk. Maar die spammers hebben andere manieren gevonden om opnieuw hun activiteiten te ontplooien. Een paar dagen later zat het aantal spamberichten weer op het oude niveau. Verwacht wordt dit deze keer ook slechts een tijdelijk effect zal hebben. Maar in ieder geval wordt het de spammers nu toch niet te gemakkelijk gemaakt.

Posted under Uncategorized

This post was written by Bart on November 13, 2008

Trackbacks

  1. Spam en het milieu May 7, 2009 3:57 pm

More Blog Post